Nogle industrivirksomheder er for specialiserede til at varetage en hel lærlingeuddannelse. Andre virksomheder ved ikke helt, hvordan ordrebogen ser ud om to til tre år. Løsningen kan være en delelærling, som er en ordning, hvor flere virksomheder deler en lærling imellem sig, så lærlingen for eksempel er seks måneder hvert sted.
HR Industries står bag projektet ”Vi uddanner sammen”, som er et supplement til den traditionelle erhvervsuddannelse, hvor vi i samarbejde med industrivirksomheder og tekniske skoler tilbyder delelærepladser. Projektet bakkes blandt andet op af Dansk Industri samt et af industriens fagforbund.
I dag er der for få unge, der tager en erhvervsuddannelse. Projektet ”Vi uddanner sammen” henvender sig til de unge, som egentlig godt kunne være interesserede i en faglig uddannelse, men som gerne vil noget andet end en traditionel lærlingeuddannelse. Vi skal kunne tilbyde dem noget forskelligt.
Lasse gik fra vikar til lærling
Lasse gik fra vikar til lærling
Automatiktekniker-lærling igennem HR-Industries
Lasse stod et sted i sit arbejdsliv, hvor han ikke rigtigt vidste, hvad han ville. Lasse er tidligere uddannet mekaniker, men opgaverne på autoværkstedet passede ikke helt med Lasses ønsker.
”Det er hårdt for kroppen,” forklarer Lasse. ”Og jeg er vild med at skrue og løse problemer, men da jeg arbejdede på et stort værksted, så var det bare meget af det samme igen og igen.”
Lasse forsøgte sig med en maskinmesteruddannelse, men efter alt for mange dage på skolebænken, måtte Lasse erkende, at det blev for stillesiddende til hans personlighed.
”Jeg vil gerne bruge kroppen, samtidig med at jeg bruger hjernen mere problemløsende.”
Lasse havde ikke selv nogen idé om, hvor han fandt den kombination. Det passede derfor Lasse godt, at han blev kontaktet af en jobkonsulent fra HR-Industries, som havde fundet Lasses CV på Jobnet. Lasse blev tilbudt et montørvikariat, som han efter to samtaler med jobkonsulenten blev ansat i.
”Det var rart, at det var en hurtig opstart,” fortæller Lasse, som var træt af at tænke over, hvad han skulle karrieremæssigt. ”Det passede mig godt, at jeg kunne arbejde, mens jeg tænkte over, hvad jeg ville.”
Men Lasse havde ikke forestillet sig, at det vikariat førte til, at han endte i en drømmesituation.
Efter et par måneder, hvor han var ansat gennem HR-Industries, snakkede han med sin nye chef om, at han måske gerne bagefter vikariatet ville i retningen af et automatiktekniker-job, da han havde hørt godt om det meget alsidige arbejde.
Da Lasses vikariat var i en stor organisation, gik der ikke længe, før der kom en chef fra en anden afdeling og tilbød Lasse en læreplads som automatiktekniker.
Lasse takkede ja, og det har han ikke fortrudt.
”Det har været meget afvekslende; jeg har allerede været i tre forskellige afdelinger,” siger Lasse og fortæller desuden, at han har nydt at blive udfordret, især på el-delen af jobbet.
Lasse er meget tilpas med sin nye arbejdslivsbalance. ”Jeg er glad for, at jeg ikke længere føler mig helt smadret, når jeg kommer hjem, og at jeg rent faktisk har et liv ved siden af nu,” fortæller Lasse.
Til spørgsmålet om, hvordan han oplevede at være vikar hos HR-Industries, fortæller Lasse, at det føltes godt, at vores konsulenter kommer ud på arbejdspladsen for at tjekke, hvordan det går. ”Det kunne jeg godt lide.
Slutteligt udtrykker Lasse, at han er glad for sit møde med HR-Industries og de gode ting, det har ført med sig.
Deltag i projektet ”Vi uddanner sammen”
Hvis din virksomhed ønsker at ansætte en delelæring, kan HR-Industries hjælpe jer med at deltage i projektet ”Vi uddanner sammen”. I fælleskab finder vi ud af, hvordan en delelærling kan passe ind i din virksomhed, hvornår delelærlingen kan være hos jer, og hvad I som virksomhed kan tilbyde en delelærling. Ud over at hjælpe jer med at deltage i projektet koordinerer vi delelærlingens uddannelse med din virksomhed, de øvrige virksomheder, som er involverede lærlingens uddannelse, og med teknisk skole.
HR-Industries arbejder også på at skaffe kandidater til delelærepladser. Der er i dag for få der vælger en faglig uddannelse i industrien. Vi markedsfører blandt andet deleordningen over for potentielle delelærlinge, og vi har løbende kontakt til kandidater.
Vi har også personlige samtaler med unge, som er interesserede i at tage en faguddannelse i industrien. Og hvis én af dem er potentiel kandidat til en delelæreplads, sikrer vi, at han eller hun er parat til de udfordringer, der kan være som delelæring. En delelæreplads kræver nemlig, at lærlingen er fleksibel, kan håndtere mange forskellige typer arbejdsopgaver.
Fra DI hjælper vi hvor vi kan med projektet ”Vi uddanner sammen” som er et delelærling projekt
Øg udbuddet af arbejdskraft og form en fremtidig medarbejder
Industriens virksomheder mangler faglært arbejdskraft, og det bliver desværre kun værre de kommende år. Alt tyder på, at der vil mangle 30.000 faglærte indenfor metalindustrien i 2030. Konsekvensen kan være, at danske industrivirksomheder mister ordrer. Faktisk var det tilfældet for hver tiende virksomhed i 2018, viser en undersøgelse fra Dansk Industri.
Ved at ansætte en delelærling kan din virksomhed selv være med til at øget udbuddet af faglært arbejdskraft i industrien, og dermed påvirke den uheldige udvikling. Det er også et aktiv for din virksomhed at ansætte en delelærling. Delelærlingen skaber nemlig værdi i din virksomhed, og du kan måske være med til at forme en fremtidig medarbejder. Desuden vil en delelærling udvide din virksomheds netværk med andre industrivirksomheder.
Vil du vide mere, inden I beslutter jer?
Du er meget velkommen til at kontakte os for at høre mere om projektet ”Vi uddanner sammen”, og mulighederne for at ansætte en delelærling. Vi giver gerne gode råd om arbejdet med at have en delelærling ansat i virksomheden, og hjælper med at afstemme forventningerne til ansættelsen.
Hvis din virksomhed har behov for at se en potentiel delelærling an, kan HR-Industries ansætte kandidaten, der så er hos jer som arbejdsmand eller arbejdsdreng i en aftalt periode, inden I eventuelt ansætter kandidaten som lærling.